Dominant hund

 

Denne dokumentaren var veldig fin. Den går igjennom hvorfor tradisjonell trening oppstod, hvordan den “døde ut” og hvordan den også gjenoppstod. Og forskjellene mellom tradisjonell trening og dagens belønningsbaserte trening. Tradisjonell trening døde vel aldri ut, det var mange som aldri gjorde skiftet, men det var en gang at de aller fleste fulgte forskningen og de metodene som ikke bare viste seg mest humane, men også mest effektive både på hund og alle andre dyr.

Jeg kom over den når jeg leste denne flotte artikkelen Dog Training Methods – An Analogy!

Jeg har alltid lurt på hvorfor så mange henviser til ulv når de skal forklare noe om hund. Ja hunden stammer fra ulv, men det er 27-40 000 år siden og selv om dagens ulver og hunden stammer fra den samme ulven, så eksisterer ikke opprinnelsesulven lenger. Hund har blitt klassifisert som en subgruppe under ulven. Ulv er Canis Lupus og hund er Canis Familiaris, men som Runar Næss sier så har de nå beveget seg så langt fra hverandre innen adferd at selv om de deler mye av de samme genene så burde de klassifiseres som to helt forskjellige raser. Det blir nesten som å sammenligne oss og apene, vi deler noe tilsvarende 90% gener, men jeg ser få apekatter på facebook. På 27-40 000 år har ulv og hund utviklet seg i forskjellige retninger og ikke minst har hunden levd et domestisert liv mens ulven har levd som et villt dyr. Livet i en ulveflokk består veldig mye av å ha et samspill i en flokk (famile) som fungerer for å formere seg og for å jakte sammen, men for hunden er det viktigste at den samhandler med mennesket, ikke en flokk hunder. Hunder er ikke lenger flokkdyr og har ikke vært det på veldig lenge og det preger hunden i dag i stor grad. Basenjien er vel egentlig i en klass for seg. En slags Dingo som har levd et halvdomestisert liv og hvor bevisst menneskelig avl ikke skjedde før 1880. Basenjien har levd som flokkdyr og de har jaktet som flokk, men selv Basenjien har utviklet seg på en veldig forskjellig måte fra ulven.

Når jeg var på seminar med Nando Brown sa han at de primitive rasene snakker et annet språk enn de “vanlige” hundene. Som han sa så tror han mye av grunnen til at de ikke er like populære er fordi det er så mange som ikke forstår de. Naboen vår har en Golden Retriever og når hun møtte hundene våre sa hun at hun så ikke noe språk hos de. Jeg var der og så masse! Så ja, de er veldig forskjellige fra en Golden og ser man bakover i genene og hvor de treffer hverandre på slektstreet så er det veldig langt bakover. Så selv i hundeverden er det store forskjeller. At ulv og hund har mye av det samme kroppspråket er greit nok, men adferdsmessig det som driver frem språket er veldig forskjellig. Når en studie av ulv i fangenskap og i det ville gir så totalt forskjellig utfall i adferd og struktur så blir det underlig å sammenligne hund og ulv i så stor grad som det ofte gjøres i dag.

En veldig stor forskjell som ofte ikke blir nevnt er også det at hunden er som en underutviklet “juvenil” ulv. Ulver blir voksne mentalt når de blir tre år, det samme skjer hos hunden, men på veldig forskjellig måte. En voksen ulv blir veldig selvstendig, den er trenbar som en hund før den blir voksen, men blir fullstendig sin egen herre etter tre år. Grunnen til at hunden fungerer så bra med mennesker er fordi den i prinsippet fungerer som en ungdom hele livet, den blir aldri ordentlig voksen. Man ser det med ulvehybrider, de som har ungdomstrekkene til hunden kan fungere fint som domestisert, men problemene oppstår når man har hybrider som har de voksne trekkene til ulven (eller mye ulv i seg). Disse blir enten omplassert, avlivet eller ender opp i institusjoner/dyrehager. En voksen ulv er trenbar, men ikke i den forstand vi krever av en hund. Prøv å tren en voksen ulv til å fungere som besøkshund, takle folkemengder, trafikk, bo i hus, trene lydighet, være super sosial med andre hunder, husdyr, mennesker osv. Denne artikkelen av Runar Næss er veldig fin om hybrider.

Jeg har veldig lyst til å dra til Sentral Afrika å se det som gjenstår av den ville Basenjien. Egentlig bare for å se de jakte, se hvordan de lever, se strukturene i en flokk og se hvordan de samarbeider med menneskene. Det ville vært utrolig produktivt for å forstå min rase, mye mer enn å grave seg ned i en fjern fremmed slektning.

Parker3

Genealogy-of-the-dog-low-res

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s