Hund og nær familie

w_DSC5445

 

Jeg må si at jeg og Reidar har vært veldig heldig med hvordan vår nærmeste familie forholder seg til hundene og ikke minst hvordan de respekterer våre instruksjoner. Å sosialisere en hund med barn, familiesituasjoner og de forskjellige familiemedlemmene kan fort bli katastrofe hvis det ikke ligger et samarbeid og respekt i bunnen.

Vi har det største ansvaret som hundeiere i det å legge opp til at hundene takler situasjonen og at de føler seg trygge. Det er vår oppgave å lese de og vite hvor utfordringene er. Og det er vår jobb å passe på at hundene ikke er til bry for familien. Men hvis mennesker rundt oss ikke følger våre instrukser om når hundene må få være, når det er greit eller ugreit å klappe eller hvoran man ter seg i forhold til de, så ville det blitt en nesten umulig oppgave.

Det er slitsomt for både Bella og Kaktus med besøk eller det å være på besøk selv når alt er godt tilrettelagt. Det er slitsomt fordi de ikke er vant med alle lydene, de vil være med på det som skjer, det er ofte uforutsigbart og hele pakka er mentalt ganske tung, men det betyr ikke at det er negativt, men det er mye å forholde seg til. Det er det samme som for oss mennesker. Og det viktigste vi gir de er en mulighet til å trekke seg unna når det blir mye og at de da får ro og at signalene deres respekteres. Gjennom jula har alle vært utrolig flinke og jeg tror at flere familiemedlemmer kanskje ikke alltid engang forstår hvorfor reglene er der og til og med mener de er feil, men de respekteres allikevel. Det er en enorm trygghet for oss som eiere, for hundene gjør det sosiale settinger trygt og spennende.

ingridkaktus

Vi  har vært nøye med å trekke hundene unna ungene. De får hilse og de får være med på hva ungene gjør, men hundene blir slitne av det i lengden og noe av det viktigste er at vi føler det ikke er riktig å forlange at unger skal oppføre seg eksemplarisk rundt hundene i lang tid. Ungene må få lov til å løpe rundt og være unger uten å måtte hele tiden tilpasse seg 2 pelstroll som er oppi de til stadighet. I tillegg er det vil jeg tro veldig slitsomt for foreldrene å hele tiden måtte passe på at ungene respekterer hundene. For hundene er det masse god lærdom i å kunne ta det med ro på avstand, kunne følge med, men ikke delta og i tillegg lære å finne ro i all støyen.

I går hadde vi besøk av Reidars familie og jeg var så takknemlig for hvor flinke de var selv i forhold til hundene, men også hvordan de instruerte lille Lucas som snart blir 2 år. Vi hadde først hundene i grind i stua når de kom inn så de kan observere på avstand. Når ting roet seg, folk fikk satt seg og Lucas virket litt tryggere så lot vi hundene få hilse. De gikk rolig rundt og inspiserte alle og spesiellt Lucas var interessant. Så fikk de masse tygg og rolige aktiviseringsleker så de kunne ha noe å slappe av med på avstand. Grinda ble fjernet noe jeg angrer litt på, men det var fordi Bella sleit litt med at sofaen hennes var okkupert og fant ikke helt ut hvor ho skulle slappe av. Vi ropte på de hvis vi så de ble usikre, Kaktus fikk et teppe hvor han hadde sin sone og slappet veldig godt av. Bella fikk fanget til Reidar og til slutt la ho seg i senga si. Ho prøvde å hjelpe Lucas med å åpne plastelinaboksene hans og de luktet på hverandre og selv om Bella var litt uttrygg på han noen ganger så ville ho gjerne være nær han og det han holdt på med. Det var et veldig positivt besøk for oss og for hundene, men jeg ser jeg skal endre litt på hvordan vi legger det opp neste gang det kommer barn.

Jeg skal lage en sone litt mer adskilt i stua hvor de kan føle at de er med, men er litt mer skjermet. Vi skal begynne å trene ro i denne sonen når det ikke er noen her så vi allerede har etablert at dette er et rolig fint sted å være. Så kan de slippes ut og inn derifra etter behov. Det er ugunstig at Bella føler at folk kommer å stjeler sofaen hennes og har okkupert hennes sfære. Kaktus er mer mobil og så lenge han har et teppe et sted litt unna så er han fornøyd, men tror det blir lettere for alle med den nye sonen. Det blir jo også en mobil sone vi kan ta med andre steder.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s