over/understimulert

Vi har måttet revurdere hvordan vi stimulerer Kaktus og Bella med tur og trening. Nå som Kaktus sliter er det spesiellt viktig å balansere ro hvile og aktivisering på en måte som gjør at han har mulighet til å hente seg inn igjen.

I sommer når alt var bra og han håndterte triggere på en bra måte, roet seg fort ned etter å ha giret seg opp og han slappet veldig bra av inne så ser jeg nå at vi allerede da begynnte å gå i noen feller. Det var så gøy å være ute, trene og slappe av at turene ble lengre og lengre. Så lenge det ikke var regn så var vi gjerne ute på tur 3-4 timer hver dag. Turene bestod stort sett av rolig vandring, lukting, litt trening, spesiellt parkour. Noen dager i uken fikk de løpe å leke, men det holdt vi stort sett kort og tok pauser i leken for å vedlikeholde avknappen deres. Vi trente også inne på triks, aktiviseringsleker og vi trente på tannpuss, massasje, kloklipp, tannsjekk, øresjekk osv. Alt i alt tror jeg det ble for mye. Selv om hundene sov godt så bygde stresset seg opp allerede i sommer. Jeg har alltid vært veldig redd for at de kjeder seg og at jeg ikke gir de nok. Jeg har også vært redd for om jeg gjør for mye, men jeg trodde vi balanserte det bra. Vi var inne på noe, men turene ble for lange. Og når Kaktus begynnte å stresse så ble selv 2 turer på 1time hver dag alt for mye. Nå går vi 1 tur på et rolig tidspunkt av dagen på ca 45-60min og senere på kvelden er det bare ut å tisse i bakgården og inn igjen. Turen består av 90% lukting, slakt bånd, helst langline og litt trening. Treningen ute er kun fokus (sjekker inn med meg) og nå litt innkalling. I dag er første dagen på lenge at han har vist tegn til å ville leke igjen og både jeg, Reidar og Bella ble gledelig overrasket og i dag kunne jeg kalle han inn selv når han var opptatt med å følge en katt!! Det er lenge siden 🙂 Vi aktiviserer de mer inne og resten sover de eller hviler. Det rare er at Bella er strålende fornøyd med det. Nå får ho mer avansert trening enn Kaktus, han sliter med konsentrasjonen fortsatt, men det er bedre enn det var.

DTB909_cJeg kjøpte denne boken nylig og ble overrasket når jeg leste om hvordan hunder får forhøyet stressnivå (cortisol) av for lange turer og for lite søvn og hva som er langt og hva som anses som lite søvn var ikke det jeg hadde trodd. Studiene er gjort av velfungerende hunder og hunder som tilhører eiere med veldig god kunnskap om adferd og trening. Så forskjellene ville vært mye større med en hund som f.eks Kaktus som har triggere og problemer med å regulere stress. Det studiene viser er at hunder som går tur 2-3 timer eller mer pr. dag har høyere stressnivå i kroppen enn normalen enn hunder som går 2timer eller mindre pr.dag. Og hunder som sover 16-20 timer pr.dag har det laveste nivået av stress enn hunder som sover mindre enn 16 timer pr. dag. Man skulle tro at mye søvn og lite tur skapte stress i seg selv, men blir de mentalt stimulert så forholder stressnivået seg normalt eller under gjennomsnittet. Å ha dager hvor aktivitetsnivået er mer er selvsagt helt greit, men mange dager i uken med lite hvile og for lange turer vil bygge opp stress over tid og kan igjen skape problemer, selv for en velfungerende hund. Selv om Kaktus var mer velfungerende enn noen gang i sommer hadde han fortsatt triggere. Forskjellen var at han reagerte mye mindre på de og avstanden til de var kraftig redusert, men jo flere triggere han møtte i løpet av en tur økte selvsagt også jo lengre turene ble. Selvsagt hadde Suprelorin chippen mye å si for at ting gikk som det gikk, men for lange turer under og etter løpetiden tror jeg også bidro. Jeg trodde ikke at 2-3 timer med tur om dagen kunne være for mye så lenge det ikke var mange triggere, men før ting endte der det gjorde skulle turene blitt kraftig redusert og han burde fått mer aktivisering inne. Det er mye stimuli på en tur selv uten triggere og spesiellt i en by. Lyder, lukter, folk og bevegelse er i høy konsentrasjon hele tiden og det stimulerer hodet i høy grad.

Det vi ser nå er at han etter litt aktivisering inne fort går å legger seg for å hvile. Med en gang det har blitt for mye ser vi at han blir mer rastløs og sliter mer med å sove. Han legger seg å hviler, men skifter liggested oftere og begynner å grave. En roligere dag og han sover lengre på samme sted, snorker og er mer med dagen etter. Balansegangen er fortsatt hårfin, men det skal litt mer til ute på tur før han reagerer eller jager.

Disse innleggene er fine angående aktivisering:

Is a tired dog a happy dog?

Turid Rugaas on exercise

Too much of a good thing: Overexitement in exercise

Inside looking out

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s